Add some noise

 

Photoshop

Ruis

Ruis (Noise) toevoegen aan een foto, het klinkt als een kwaliteitsvermindering. Echter in veel situaties is het juist een handige tool om een beter eindresultaat te krijgen en gebruik ik het erg vaak. Zo vaak zelfs dat het op mijn F13 toets zit šŸ˜€

Waarom dan?

Reden 1
Elke foto heeft zijn eigen ruis/artifact, dat valt je beter op als je verder inzoomt. Als je meerdere bronnen foto’s gebruikt kan het zijn dat als je ze samen-shopt, dat ze niet lekker overlopen in elkaar. De ene kan vrij pixelig zijn en de andere van hogere kwaliteit bijvoorbeeld. Om nou een meer smooth totaalbeeld te krijgen voeg je er 1 ruislaag overheen die alles mooier in elkaar over laat lopen en het dus ten behoeve komt van het door jou geshopte beeld.

Reden 2
Als je een bestand krijgt aangeleverd van lagere kwaliteit, of een beeld dat gewoon enorm opgeblazen moet worden ivm bijvoorbeeld een beurswand. De ruis verdoezelt als het ware de blokkerige JPG compressie.
Uiteraard is dit geen garantie dat het je uiteindelijk een mooi beeld opleverd, maar het is overwegend een handige tool om een minder goed beeld toch wat beter te doen ogen.

Reden 3
Om ‘stappen’ (bending) bij een verloop te voorkomen.

Leuk die uitleg Jochem, maar vertel me nu dan maar HOE…!
Voor het gemak ga ik er van uit dat je met een RGB beeld werkt in de volgende tutorial. (Mocht je nog met CMYK beelden werken: Wake up, het is 2017. Hier gaan we nu even niet op in, maar geloof me, beelden omzetten naar CMYK is al decennia niet meer nodig… (op verzoek kan ik daar nog een tutorial voor maken) Anyway, back to business…)
1. Maak een nieuwe lege laag aan, noem deze RUIS (Of mijn eigen favoriet: ‘Willem’, naar gameshow host Willem Ruis).
2. Shift+F5 (Fill/Vullen) >Ā 50% gray
3. Maak van deze laag naar ‘Smart object’
4. Filter -> Add Noise. Hierbij gebruik je de setting naar eigen inzicht/setting. Don’t overdo it met ruis… subtiel is vaak beter. Ruis mag wat meer bij beurswanden, maar voor regulier drukwerk is het niet nodig. Gezien we de ruislaag apart hebben gezet als smart object kan je het naderhand naar believen aanpassen.
5. Zet je ruislaag nu op overlay.

Mocht je naar aanleiding van deze DTP tips & tricks nog vragen hebben, neem dan gerust contact met mij op.

Knip plak in Mac OS


Als je een bestand wil verplaatsen in je Finder van je Mac OS, kan je dat doen door te slepen, maar er is ook een nifty toetsencombinatie voor als je net even wat ‘sleepruimte’ tekort komt. Bij Windows is dat altijd al ctrl+X / ctrl+V geweest, maar voor Mac is het altijd een mysterie geweest, en zelfs nu nog behoorlijk verstopt.
Klik op je file(s), dan de toetsencombinatie cmd+C, dan naar de map waar je het bestand naartoe wil verplaatsen, toetsencombinatie cmd+alt+V. You’re welcome.